Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доц. Борислав Великов: Промяната на изборния праг и неговото вдигане на 6% е полезна

Политика

Доц. Борислав Великов: Промяната на изборния праг и неговото вдигане на 6% е полезна

Доц. Борислав Великов: Промяната на изборния праг и неговото вдигане на 6% е полезна - Tribune.bg
Снимка:

Прагът за влизане в парламента може да се увеличи на 6%. Това заяви пред БГНЕС доц. Борислав Великов, председател на 39 Народно събрание.

Подобна промяна на изборното законодателство ще има за цел да намали възможността в парламента да попадат малки популистки партии, които не само че мамят българските избиратели с неизпълнимите си обещания, но и създават сериозна пречка за съставяне на стабилно правителство заради нереалистичните си искания и условия, които поставят.

„Смятам, че би могло да се обмисли едно увеличаване на бариерата от 6%. Това би отсяло по-малките и неориентирани политически сили, които нямат ясен профил, нямат ясна програма и не знаят с какво смислено да се захванат в НС. Не е ясно дори дали биха подкрепили важните теми за България, каквото например и приемането на еврото“, каза доц. Великов.

Според него една такава промяна на изборния праг за влизане в парламента би била полезна и трябва да се обсъди от всички страни и да се види по какъв начин може да се осъществи.

В същото време той смята, че би било добре да се помисли и за промяна в субсидиите, които политическите сили получават за получен глас. Според него тази промяна трябва да бъде в посока да се даде по-големи възможности на малки партии, но които не са популистки и имат смислени предложения. „Би било добре те да получават нормална субсидия от 10 лева, а за по-големите партии тя да бъде намалена пропорционално. Когато получиш над 10% субсидията може да бъде и двойно по-малка, защото твоята електорална тежест и без това е много голяма“, заяви бившият председател на парламента. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети конституция
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети